Infrapanelt venni használtan? Ezt a hibát többet nem követem el…

Szeretek használt dolgokat vásárolni. WIN-WIN szitu: előnyös a pénztárcámnak és előnyös a Földnek is. No meg persze az eladónak is. Múlt hónapban úgy döntöttem, hogy a fürdőszobában lévő gáz hősugárzót nyugdíjazom. Gyerekkoromban imádtam a sötétben a forró kádban ücsörögni és közben a hősugárzó fényjátékában gyönyörködni. Tulajdonképpen még most is megtenném ezt, de mai gázárak mellett ez igen drága szórakozás. (Így helyette inkább a TV-t bámulom. De ez már egy másik történet.)

Szóval gáz hősugárzó csere. Rákerestem a neten a használt infrapanelekre. Azonnal találtam egy “jóárasított” készüléket. Felhívtam az eladót, megbeszéltünk egy találkozót. Kicsit gyanús volt, hogy egy szakadt és koszos műanyag szatyorból került elő a panel, de alapvetően bízom az emberekben. Most nem kellett volna. Otthon derült ki, hogy a panel zárlatos. Emberünk pedig soha többet nem volt elérhető. A tanulság természetesen nem az, hogy többet nem veszek használt holmikat. De sokkal körültekintőbb leszek.

A körültekintő énem újra nekifutott az infrapanel beszerzésnek. Felhívtam egy “ezermester” barátomat, hogy segítsen. Javasolta, hogy nézzek körül a Fűtésrendszerek cég weboldalán. Megszoktam már, hogy a “mesteremberek” minimál weboldallal rendelkeznek. Minimál design és minimál tartalom. Ehhez képest a Fűtésrendszerek oldalon nagyon kellemes meglepetés ért. Modern, letisztult megjelenés, áttekinthető struktúra és tartalom. Helyesbítek: tartalom minden mennyiségben.

Nagyon részletesen bemutatják az elektromos fűtőtestek minden típusát: elektromos konvektor, elektromos (infra) panel, elektromos radiátor, infrapanel, infra hősugárzó, infra sötétsugárzó (feketén sugárzó).

Átrágtam magam a teljes cikken. Közben kicsit elbizonytalanodtam: lehetséges, hogy nekem nem is infrapanelre van szükségem, hanem infra hősugárzóra? Szerencsére a weboldalon kérni tudtam egy visszahívást. Röviden leírtam az elakadásom tárgyát és 1 órával később csörgött a telefonom. A vonalban a Fűtésrendszerek egyik területi partnere volt. Alaposan átbeszéltük az összes olyan elektromos fűtési lehetőséget, amely a fürdőszobámban számításba jöhet.

Az elektromos konvektort nem javasolta, mert ez nem sugározza a meleget, elsősorban egy-egy helyiség folyamatos fűtése esetében ideális megoldás.

Szintén nem javasolta az infrapanelt sem. Kiderült, hogy tulajdonképpen én sem infrapanelre gondoltam eredetileg, hanem infra hősugárzóra. Az infrapanel egy fehér lap, pont olyan, mint egy fehér kép a falon. Nagyon elegáns, de ezt sem javasolják fürdőszobába, ugyanis a meleg nem marad meg a helyiség felsőbb régióiban, hanem leáramlik az alsóbb részekbe.

Ezt követően szóba került az infra hősugárzó. Az elektromos fűtőtestek közül ez a legjobb választás a fürdőszobába. Nagyon gyors: bekapcsolás után azonnal ömlik belőle a meleg. Nekem pedig pont erre van szükségem: 5 perc alatt megzuhanyzom, tehát csak erre az 5 percre szükséges a meleg. Falra is szerelhető, a sugárzás iránya szabályozható, így tökéletes megoldás a számomra.

Megrendeltem a Fűtésrendszerek szakemberétől egy 1200 wattos infra hősugárzót. Kijönnek és a helyszínen üzembe helyezik, természetesen van garancia az eszközre és az elvégzett munkára is.