Autóklíma tisztítás házilag, egy használt spray-vel? Soha többet!

Nem nagyon szoktam a neten használt cuccokat venni. Hogy ennek mi az oka? Ötödikben a mögöttem ülő Zolika eladott nekem ötszáz forintért egy nagyon menő Gameboyt. Amely két nap után végérvényesen elromlott: a Select és a Start gombok lényegében egyszerre estek ki belőle. Apám azt mondta, hogy tanuljam meg: a használt holmik vásárlása kockázatokkal jár, inkább kerüljem el ezeket az üzleteket. Nagyjából azóta kerülök is mindent ami, használt. Sajnos ez a szempont még a párválasztásomra is rányomta a bélyegét. Közben pedig apám az Ecseri piac rendszeres látogatója lett…

Minap a legjobb barátom megkért, hogy segítsek neki rendet rakni a garázsában. Örömmel mondtam igent. A pakolás közben kezembe került egy harsány kék-sárga flakon, rajta öles betűkkel: “Klimafrische Zitrone”. Kérdeztem, hogy ez mire jó. A válasz az volt, hogy az autóklíma házi tisztítására.

Három éve vettem a kocsimat, eddig eszembe sem jutott, hogy a klímát tisztítani is lehet. Illetve tisztítani kell. Most tavasszal volt némi mocsárszag az autóban, amikor a klímát újra használni kezdtem, de az oldalablakok résnyire nyitása orvosolta a problémát. A flakont látva a barátom garázsában arra gondoltam, mennyivel jobb lenne egy korrekt, tudományosabb tisztítás. Nem sok hiányzott a spray-ből, elkértem barátomtól, aki gyanúsan gyorsan átpasszolta nekem. De ekkor még nem kapcsoltam.

A következő hétvégén kimentem a Duna part egy elhagyatott részére. Minden ablakot felhúztam, bekapcsoltam a klímát belső keringetésre. Majd a flakon teljes tartalmát az utastérbe fújtam. Kiszálltam, minden ajtót bezártam és vártam 60 percet. Aztán alapos szellőztetés. És friss citrom illat a kocsiban. Pontosan 2 napig. Aztán ismét egyre erősödő mocsárszag.

Rájöttem, hogy már megint apámnak volt igaza a használt dolgok értékével kapcsolatban. Vagy már megint én nem volt eléggé körültekintő. De önbizalmam megőrzése érdekében végül inkább az első okra voksoltam. És elkezdtem körülnézni a neten, hogy pontosan hogyan is kell elvégezni egy korrekt klíma takarítást. Pár perc után azt már láttam, hogy házilag esélyem sincs a korrekt és tartós végeredményre. Az igazán higiénikus és tartós megoldás az ózonos autóklíma tisztítás.

Megtaláltam az interneten a Méta autószerviz weboldalát. Itt részletes információkat találtam a technológiáról. A rossz szagot a csepptálcában összegyűlő kondenzvíz, pontosabban az ebben elszaporodó baktériumok okozzák. Sőt, ezek képesek komolyabb megbetegedéseket okozni, akár légiós betegséget is. Irodista vagyok, ezt már hírből korábban is ismertem. Enyhébb esetben csak influenzaszerű tünetek vagy allergia alakul ki a fertőzött autóklíma használatával. Nem is gondoltam, hogy egy koszos klímaberendezés a kocsiban ilyen következményekkel járhat. Egyre izgatottabban olvastam tovább a Méta autószerviz tematikus oldalát.

Az ózon egy nagyon erős oxidáló és fertőtlenítő anyag, sokkal erősebb, mint pl. a klór. Az ózongáz a baktériumokat, vírusokat, penészgombákat 99.99 %-os hatékonysággal elpusztítja. Ezek a mikroorganizmusok képesek egyesek vegyszerekkel szemben immunitást kifejleszteni, de az ózonnal szemben tehetetlenek.

A Méta autószerviz szerelői elvégzik a klímarendszer teljes átvizsgálását, tisztítását ill. amennyiben szükséges, akkor a klímagáz töltését is. Sohasem gondoltam volna, hogy az autóklíma ennyire komplex rendszerben működik:

  • expanziós szelep: elválasztja a rendszer magas és alacsony nyomású részeit, a folyékony hűtőközeget hideg gázzá alakítja át,
  • kompresszor: a zárt rendszerben a hűtőközeg mozgását biztosítja,
  • párologtató: így néz ki, mint egy cső alakú kígyó. Itt történik a hő elvonása, a hűtőhatás biztosítása,
  • hűtőventilátor: beszívja a külső levegőt, az keresztül halad a párologtatón és a hideg levegő jut be az utastérbe,
  • nyomáskapcsolók: a túlnyomástól védik a klímarendszert,
  • kondenzátor: a forró, gáz halmazállapotú hűtőközeget lehűti és folyadékká alakítja.

A Méta autószerviz szerelői munkájukat modern eszközökkel végzik. Az ózonos autóklíma tisztításhoz nem is szükséges előzetesen bejelentkezni hozzájuk, ugyanis a szerviz több ózongenerátor készülékkel is rendelkezik. Maga a tisztítás 30 percet vesz igénybe, természetesen megvárható. Kényelmes ügyfélváró áll az ügyfelek rendelkezésére. Fontos, hogy az ózonos autóklíma tisztítás időtartama alatt a kocsiban semmilyen élelmiszer nem maradhat, mert az ózon erősen mérgező.

Amennyiben a klíma hibásan működik (gyengén vagy egyáltalán nem hűt), akkor szükséges az időpont foglalás. Ez akár telefon, akár a szerviz weboldalának online bejelentkezési felületén is elvégezhető. Első lépésként a szerviz ellenőrzi a hűtőrendszer épségét és zártságát. Egy speciális készülékkel azt is ellenőrzik, hogy a járműben az adott típusra előírt hűtőfolyadék van-e. A teljesen automata klímaberendezés két külön tartállyal rendelkezik az R134a és R1234yf gázhoz.

Egyszerre 4-5 autó klímatöltését tudják végezni, ennek köszönhető az, hogy a szokásos tavaszi “nagyüzem” során is nagyon rövid vállalási határidőkkel tudnak dolgozni. A szerviz weboldala pontos árakat tartalmaz. Az áraik kifejezetten barátságosak.

Egy biztos: a flakonos módszert a klíma tisztítására a továbbiakban messziről kerülni fogom. Már foglaltam időpontot a Méta szervizbe, profikra bízom a feladatot.